Vervoer in Belize

van watertaxi tot bus

Reizen door Belize is relatief gemakkelijk en onderdeel van het avontuur zelf. Het vervoer in Belize is goed geregeld, maar heel veel opties heb je dan ook niet. Belize heeft drie belangrijke snelwegen richting het noorden, het westen en het zuiden. De meeste inwoners en toeristen doen eigenlijk alles met de bus. Daarnaast vaar je met de boot naar alle eilanden rondom Belize. Wij geven je een aantal tips over het vervoer in Belize en de vele manieren om ons geweldige land te ontdekken.

Rijden in Belize

Rijden in Belize is een avontuur dat je zelf kan testen, afhankelijk van waar je heen gaat. Huur een auto bij de internationale luchthaven van Belize of bij een plaatselijke autoverhuurbedrijf. Zorg dat je een kaart krijgt van Belize en een routebeschrijving naar je hotel. De hoofdwegen zijn nog van goede kwaliteit, maar vooral rond de Southcoast zijn de wegen onverhard en hobbelig.

Er zijn drie verharde snelwegen die via Belize lopen:

  • de Phillip Goldson Highway: tussen de Mexicaanse grens en Belize City
  • de George Price Highway: tussen Belize City en de grens van Guatemala
  • de Hummingbird Highway: richting Zuid-Belize

Buiten de hoofdsnelwegen is de bewegwijzering matig tot slecht. We raden je af om 's nachts zo min mogelijk te gaan rijden, omdat de wegen meestal niet verlicht zijn. Verdwaal je toch? Wees gerust. De lokale bevolking wijst je graag weer in de goede richting.

Reizen met de bus

Bussen zijn de goedkoopste en meest efficiënte manier om te reizen in Belize. Het belangrijkste punt is Belize City en vanuit hier heb je een verbinding naar bijna alle steden. Voor slechts $ 12 reis je per bus van Belize City in 5 tot 7 uur naar Punta Gorda.

Express/ normale bussen

Express bussen zijn snelle en comfortabele bussen die alleen stoppen bij terminals van de steden. Deze bus slaat de tussengelegen haltes over en zijn ze een stuk sneller dan de chickenbussen.

Chickenbussen

De standaard lokale bussen hebben een bijzondere naam: chickenbussen. De bussen zijn makkelijk te herkennen aan de gele Amerikaanse schoolbussen. Het is een ervaring op zichzelf om met deze bussen te reizen. De chickenbus is een flink stuk goedkoper dan de expressbus. Je betaald meestal niet meer dan $ 5 om van punt A naar punt B te komen.


Watertaxi's rondom Belize

Boten, die lokaal bekent staan als watertaxi's, zijn het belangrijkste vervoersmiddel tussen de eilanden en het vasteland. Natuurlijk ook voor de hotspots in het barriererif. Als je van of naar de eilanden wil reizen zul je een boot moeten nemen.

Meerdere keren per dagen varen er watertaxi's op vaste tijden tussen Belize City, Caye Caulker en San Pedro. De watertaxi's die hier varen zijn goede en overdekte boten die binnen no-time het traject hebben afgelegd. Tickets voor een watertaxi kosten tussen de $ 10 en $ 25, afhankelijk of je kiest voor een retourticket en je bestemming.

 

Zeilen en cruisen rondom Belize

Belize heeft enkele van de meest ongerepte natuurlijke schoonheden die je overal ter wereld vindt. Zeilen in Belize biedt een unieke ervaring met het grootste barrière rif in het westelijk halfrond. Letterlijk zijn er honderden tropische eilandjes voor de kust te verkennen. De drie grote atollen van Belize: Lighthouse Reef Atoll, Turneffe Reef Atoll en Glover's Reef Atoll. En de kristalheldere Caribische Zee.

Terwijl je met een cruisereis vaak niet alle tijd hebt om de ongelooflijke reeks aan ervaringen die beschikbaar zijn in Belize volledig te ontdekken, kun je toch nog veel bereiken in een aantal dagen. Belize is namelijk niet een heel groot land. Het lastige deel zit hem in het beslissen wat je wilt gaan doen en zien.

Vluchten rond Belize

De snelste en populairste manier om door en naar Belize te reizen is via de lokale luchtvaartmaatschappijen. Vooral als je verschillende landelijke locaties gaat combineren. Vluchttijden zijn vaak gecoördineerd met de aankomst en vertrek van internationale vluchten, waardoor het reizen een stuk makkelijker wordt!

Helaas is het ook vrij duur om per vliegtuig te reizen. Maya Island Air en Tropic Air hebben beide dagelijkse verschillende binnenlandse vluchten. Ze vliegen naar Caye Caulker, San Pedro, Dangriga, Placencia en Punta Gorda. Vliegtickets zijn beschikbaar vanaf $ 50.