Ontdek alles van valuta tot cultuur in Belize!

Valuta

De wisselkoers in Belize is extreem makkelijk voor Amerikaanse bezoekers. De dollar in Belize staat vast. In Belize is $1 USD namelijk $2 waard. Daardoor is het erg gemakkelijk om uit te rekenen hoeveel iets kost wanneer je bijvoorbeeld gaat winkelen. De meeste accommodaties en tours vermelden hun prijzen in Amerikaanse dollars (USD$). Daarentegen gebruiken de meeste restaurants, winkels etc. de Belize dollar (BZ$). Bijna overal kun je overigens wel betalen met de Amerikaanse dollar. Ook worden door de meeste cheques geaccepteerd met als voorwaarde dat er een paspoortnummer of rijbewijsnummer op wordt genoteerd. Biljetten met een hoge waarde (alles boven $20) zijn moeilijker om contant te betalen. Winkeliers vragen je over het algemeen om een minimum bedrag uit te geven.

Geldautomaten zijn beschikbaar door het hele land. Vooral op de meest toeristische bestemmingen als Placenica Punta Gorda, Belmopan, Dangriga, Belize City, San Pedro Ambergris Cave, Cave Caulker, Orange Walk, San Ignacio en Corozal.

Geografie

Belize is gelegen in Centraal Amerika. In het noorden grenst het aan Mexico, in het zuiden en westen aan Guatemala en de oostkant ligt aan de Caribische Zee. Belize is een divers land met verschillende culturen en talen. Daarnaast heeft het de laagste bevolkingsdichtheid in Centraal Amerika met 14 mensen per vierkante kilometer.

Belize is ook bekend om zijn extreme biodiversiteit en verschillende ecosystemen. Aan de kust heeft het een moerasachtige kustvlakte met mangrove moerassen. In het zuiden en midden van het land liggen vooral heuvels en lage bergen. Het grootste deel van het land is onontwikkeld en bebost met hardhout. Het is een onderdeel van de Meso-Amerikaanse biodiversiteit hotspot en het heeft vele jungles, wildreservaten, een grote verscheidenheid aan verschillende soorten flora en fauna en het grootste grottenstelsel in Midden-Amerika. Belize's flora en fauna omvatten o.a. de zwarte orchidee, de mahonieboom, de toekan en tapirs.

 

Geschiedenis

De eerste mensen in Belize waren de Maya's rond 1500 B.C.E. Zoals blijkt uit archeologische gegevens, vestigden ze hier een aantal nederzettingen. Deze omvatten Caracol, Lamanai en Lubaantun. Het eerste Europese contact met Belize vond plaats in 1502 toen Christopher Columbus de kust van het gebied bereikte.

In 1638 werd de eerste Europese nederzetting door Engeland opgericht en gedurende 150 jaar werden veel meer Engelse nederzettingen opgericht.

In 1840 werd Belize een "Kolonie van Britse Honduras" en in 1862 werd het een kroonkolonie. De honderd jaar daarna was Belize een representatieve regering van Engeland, maar in januari 1964 werd de volledige zelfregering met een ministerieel systeem toegekend. In 1973 werd de naam van de regio veranderd van Britse Honduras naar Belize en op 21 september 1981 werd volledige onafhankelijkheid bereikt.

Taal

Belize is het enige Engelssprekende land in Centraal Amerika. Maar ondanks dat Engels de officiële taal is in Belize, is Creools de taal die door iedereen wordt gesproken.

Wanneer je de inwoners van Belize hoort praten, weet je dat je in een uniek land terecht bent gekomen. Zelfs onze drukste inwoners klinken relaxed. Zij hebben een Caribische uitspraak en hun worden lijken een beetje korter. Maar geen zorgen, je kunt alles goed volgen en je zult zelfs een aantal uitspraken leren die je nog niet kende!

In Belize is zelfs de taal een divers avontuur. Spaans, Afrikaans Garifuna, Maya-Kekchi, Maya Mopan, Mandarijns en Duits zijn slechts een aantal talen die het unieke dialect vormen dat door het gehele land wordt gesproken.

Dit zijn een aantal verschillende manieren waarop goedemorgen wordt gezegd:

  • “Gud Mawnin”- Creools
  • “Buiti Binafi”- Garifuna
  • “Buenos dias”- Spaans
Bevolking

Vanaf het moment dat je arriveert in Belize, of je een avontuurlijke reiziger, gezin of op bezoek bent voor een relaxte strandvakantie, laten de bevolking en cultuur van Belize je thuis en comfortabel voelen.

In Belize representeren de gevarieerde tradities en gebruiken meer dan acht verschillende culturen. Generaties lang heeft de bevolking van Belize een culturele inzet getoond om de unieke charme van het land te behouden. Deze blijvende belofte aan het land, de wateren en jij, onze bezoeker, inspireren tot een echte en intieme verbinding tot allerlei buitengewone ervaringen.

Belize is als land een smeltkroes van kleurrijke persoonlijkheden, waardoor onze 321.115 bewoners te grootste bron van toerisme zijn. De bevolking in Belize bestaat uit Maya, Mestizo, Kriol, Garifuna, Oost-Indiase, Mennoniet, Arabisch en Chinees.

Er zijn ook een aantal inwoners in Belize uit Canada, Europa en Amerika, velen van hen gaan in Belize met pensioen. Een mix van culturen zorgt ervoor dat Belize één van de gelukkigste en meest vredige landen in de regio is. Daarnaast heeft het land een wereldwijde reputatie als één van ‘s werelds vriendelijkste toeristische bestemming.

Weer

Eén van de beste dingen aan het bezoeken van Belize is het weer. Met een jaarlijkse gemiddelde temperatuur van 29 graden Celsius is het altijd warm en comfortabel. De zeebriesjes aan de kust en de jungle en regenwouden houden je koel in zelfs de heetste zomermaanden. De winters daarentegen kunnen fris zijn maar zijn nooit koud. Kortgezegd is het klimaat in Belize bijna perfect. In de winter (november – maart) komt de temperatuur nooit onder de 16 graden Celsius, in de zomer (mei – september) is de gemiddelde temperatuur 30 graden Celsius. Ook de luchtvochtigheid ligt consistent rond de 85 procent.

Tussen februari en mei is het droogseizoen in Belize. In deze maanden is er significant minder regen dan de rest van het jaar. Wanneer het wel regent, is het meestal een milde en korte bui.

Van juni tot december is het regenseizoen op Belize. In deze maanden valt er in delen van het land tot 381 centimeter regen. Deze zware en soms wilde stormen vinden meestal plaats in de late middag.

De meest voorkomende regenval gebeurt meestal in juni of begin juli en wordt onderbroken door een pauze in eind juli of augustus, bekend als de 'kleine droge'.

Belize heeft ook een orkaanseizoen en terwijl het land statistisch gezien niet veel geraakt wordt, is er wel zwaar tropisch weer met harde wind en regen. Er is echter een coöperatief waarschuwingsnetwerk dat Belize deelt met haar buren. De veiligheid, evacuatie en andere procedures zijn bewezen effectief, dus geen zorgen.

Het maakt niet uit welk seizoen je Belize bezoekt, er is genoeg te doen en te zien!

Paspoort

Bezoekers van Belize moeten een paspoort bezitten dat geldig is voor ten minste drie maanden na de aankomstdatum. Daarnaast moet je in bezit zijn van genoeg geld voor jouw gehele verblijf.  Bezoekers mogen een maand verblijven op Belize. Blijf je langer dan een maand? Dan kan de immigratie je het land uitzetten. Inwoners van de Verenigde Staten, Canada, Engeland, de Europese Unie, de Cariben en Centraal Amerika hebben geen visa nodig. Voor bezoekers die met de auto of boot naar Belize komen vanuit Guatemala of Mexico moet een tijdelijke invoervergunning worden getoond. Deze voertuig- / vaartuigvergunningen zijn geldig voor 30 dagen.

Reizen met kinderen

In Belize zijn we gek op kinderen! Kinderen onder de 18 jaar moeten de juiste documentatie, een geldig paspoort en een brief met toestemming van de ouders bij zich hebben. Kinderen die reizen met één ouder moeten een notarieel autoriteitsbewijs van de andere ouder bij zich hebben met reistoestemming.

Reizen met dieren

Huisdieren moeten vergezeld worden van een veterinair certificaat afgegeven door een geregistreerde dierenarts uit het land van herkomst en een invoervergunning van de Belize Agricultural Health Authority (BAHA) (telefoonnummer: 011-501-2231653).

Nieuws

Belize reis Gezondheid en veiligheid

Lees meer >

Experience Belize met je eigen huurauto!

Lees meer >

Neem contact op