Muziek uit Belize

Belize is samengesmolten tot een mix van diverse culturen waaronder de Maya’s, Garifuna, Creoolse en het Mestiezen volk. Als we ver terug gaan in de tijd dan was Belize kort onder de heerschappij van Spanje, maar werd vervolgens het enige Britse vasteland kolonie in dit gebied. Later voegde de emigranten vanuit Duitsland en Zwitserland veel invloeden toe aan de Belizaanse muziek. 

De Garifuna-cultuur

Voornamelijk de Garifuna-cultuur beschikt over de lokale stijlen zoals drums, banjo, accordeon, gitaar en een kaakbot van een ezel (gespeeld als een zaag). De Mestiezen (immigranten uit Guatemala en Mexico, brachten de marimba, contrabas en de drumsets.

De “punta” en “punta rock” zijn ontwikkeld door Garifuna-muzikanten. Zij mixen Afrikaanse melodieën en voegen daar moderne teksten bij. De stijl is enigszins te vergelijken met reggae. Punta en punta rock zijn ontwikkeld voor feesten en sociale evenementen waarbij dansen net zo belangrijk is als de zang.

Waarschijnlijk is het drumwerk van Garifuna het meest iconische onderdeel van Belize. Of het nu als begeleiding bij andere instrumenten of alleen wordt afgespeeld. De Garifuna-drums worden traditioneel gemaakt van lokaal hardhout bedekt met een schil van pekari’s (een soort wild varken) of herten. De Garifuna-drummen behouden de smaak en intensiteit van de Afrikaanse oorsprong.

Veel verschillende stijlen

De verschillende invloeden hebben een aantal verschillende stijlen van de muzikale expressie gecreëerd in Belize. Cumbia is gerelateerd aan salsa en merengue. Dit is een populaire vorm van muziek die wordt gespeeld door groepen in gebieden waar Mestiezen leven.

De meest bekendste muzikale Creoolse stijl staat bekend als “brukdown” (breakdown), een melodische mix van calypso met percussie en ritmes van een kaakbeen van een ezel, drums en banjo’s. De nieuwere vorm van brukdown wordt “boom en gong” genoemd en bevatten het gebruik van elektrische gitaren, conga’s en basgitaren.

Luister hier de afspeellijst met muziek uit Belize:

Muziek uit Belize