Feestdagen en festivals in Belize

Ben jij van plan om Belize te bezoeken in 2019? En wil jij tijdens je reis niets missen van de nationale feestdagen en festivals in Belize? Wij hebben de belangrijkste dagen voor je op een rij gezet, waar je tijdens je bezoek rekening mee kan houden.

La Ruta Maya (8 t/m 11 maart 2019)

Jaarlijks vindt er begin maart het vierdaagse evenement ‘La Ruta Maya Belize River Challenge’ plaats. Meer dan honderden kanovaarders peddelen over de rivier de Belize van San Ignacio in het binnenland naar Belize City aan de kust. Hiermee wordt de oude Matacultuur herdacht, geëerd en gevierd. De rivier was voor de Maya’s belangrijk om goederen te vervoeren en te verhandelen.

National Heroes and Benefactors Day (11 maart 2019)

Deze 'Nationale Dag van Helden en Weldoeners' (voorheen 'Baron Bliss Day') valt jaarlijks op maandag die het dichtst bij 9 maart valt. Zoals de naam zelf al zegt, worden alle helden en weldoeners geëerd. Deze dag staat in het teken van de kranslegging van het graf van Baron Bliss, veel culturele activiteiten, zeilraces en vliegerwedstrijden.

Toledo Cacao festival (18 en 19 mei 2019)

Tijdens het Cacao festival in Punta Gorda staat de cacao plant centraal. Er zijn verschillende chocoladeproeverijen, maar ook wijnproeverijnen en tours rond de omringende plantages.

Belize Lobster Festival (Begin juni 2019)

Hou je van kreeft en ben je toevallig begin juli te vinden in Belize? Dat zit je helemaal goed! In juni start namelijk het kreeftseizoen. Dit seizoen wordt feestelijk ingeluid met het Belize Lobster Festival.

Het festival begint in Placenia (het kleine schiereiland) en is later ook op Caye Caulker te vieren. Vissers mogen voor het eerst weer vissen op kreeften. Aan het eind van de middag komen ze terug van zee en begint iedereen in de avond aan het feestmaal. Daarnaast zijn er verschillende activiteiten te doen voor kinderen.

Nationale Dag (10 september 2019)

Op 10 september wordt het einde van de slag, tussen Engelsen en Spanjaarden, bij St. George’s Caye herdacht. St George’s Caye is een eiland in de Caribische Zee vlakbij Belize. Door het hele land vinden activiteiten plaats om deze historistische gebeurtenis te herdenken. Belangrijke feit! Als gevolg van deze slag is Belize het enige land in Midden-Amerika waar het Engels de officiële taal is.

Onafhankelijkheidsdag (21 september 2019)

Op 21 september 1981 werd Belize officieel onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. De nieuwe staat bleef grensconflicten kennen en het duurde tot 1991 voordat Guatemala Belize erkende. Tot heden is er echter een grensdispuut tussen beide landen. Op veel kaarten is Belize (of een deel ervan) als provincie van Guatamala afgebeeld.

Día de la Raza (12 oktober 2019)

Día de la Raza (Dag van het Ras) of Día de la Hispanidad is een versie van Columbusdag die in verschillende Latijns-Amerikaanse landen gevierd wordt. Het wordt gevierd op 12 oktober, de dag waarop Columbus in 1492 het Amerikaans continent ontdekte.

Garifuna Settlement Day (19 november 2019)

Ben je op deze dag in het zuiden van Belize (Dangriga), dan is de kans groot dat je iets mee pakt van Garifuna Settlement Day. De Garifuna vieren jaarlijks op 19 november hun aankomst in Belize. De Garifuna dansen en maken muziek. Er worden overal spelletjes gespeeld en je eet de heerlijkste Garifuna-gerechten.

 

Feestdagen en festivals in Belize