De Caribische chaos van Ambergris Caye

Belize en de Cayes

De Cayes (uitgesproken als het Engelse ‘Keys’) is een verzamelnaam voor bijna 200 paradijselijke eilandjes die liggen voor de kust van het land. Ze heten ‘Cayes’ omdat ze gevormd zijn bovenop een koraalrif. Met – op Australië na – het grootste barrièrerif ter wereld, is het dan ook niet verwonderlijk dat Belize zo’n enorme rijkdom aan Cayes heeft. De eilanden wisselen van relatief groot en gezellig druk – denk aan Ambergris Caye en Caye Caulker – tot een heleboel ieniemienie onbewoonde koraaleilandjes te midden van een azuurblauwe zee. Een walhalla voor de liefhebber van zon, zee strand én de onderwaterwereld dus! Want het is vooral die onderwaterwereld die de Cayes van Belize zo beroemd hebben gemaakt.

cayes belize

 

Iedereen kent het plaatje van Belize wel: een azuurblauwe zee met koraal en dan een diepdonkerblauw gat in het midden: the Blue Hole. De Blue Hole ligt zo’n 70 kilometer voor de kust van Belize en is een verticale grot van zo’n 125 meter diep en met een doorsnee van ruim 300 meter. Prachtig om vanuit de lucht te beschouwen en bijzonder om er eens een duik te wagen. Een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan de Blue Hole, maar ook voor het ervaren van de Caribische vibe op de Cayes, is het grote Ambergris Caye in het noorden van het land.

Smeltpot van culturen

Vanaf het moment dat je aankomt op Ambergris Caye – of dat nou per boot of met het vliegtuig is – word je bevangen door een overweldigende gezellige chaos. Overal rijden golfkarretjes en fietsers rond, wordt eten bereid of vormen gekleurde restaurants en winkeltjes het straatbeeld. San Pedro is het kloppende hart van deze grote Caye, die ruim 40 kilometer in de lengte telt. Het plaatsje is gelegen aan het prachtige, hagelwitte strand en heeft een compact centrum dat heerlijk druk en kleurrijk aandoet. Kleine eettentjes en ambachtelijke winkeltjes, je hebt ze allemaal in deze stad. De Belizaanse keuken heeft veel invloeden uit Mexico, Spanje en de creoolse keuken, en daarbij maakt het ook nog eens gebruik van de nabijheid van bepaalde ingrediënten. Zo kennen ze hier een kreeftenseizoen van bijna een heel jaar (juni t/m februari) en kun je voor een prikkie een overheerlijke, stevige kreeft proeven. Op en top genieten dus!

straatleven ambergis caye

 

Ook niet te missen is de wekelijkse ‘chicken drop’. Als je door de hoofdstraat loopt – genaamd Pescador Drive – zie je vanzelf de bordjes hangen naar de locatie van het evenement. Elke donderdag zetten ze hier een soort roulette spel uit waar je kunt gokken op welk getal de kip z’n behoefte zal doen. Afhankelijk van de inleg kun je hier dus kleine prijzen mee winnen, maar het is vooral de enorme drukte en gezelschap eromheen dat het tot een geweldig evenement maakt!

Wil je aan de drukte van San Pedro even ontsnappen, dan is dat zeker mogelijk. Een bezoekje aan ‘Secret Beach’ is dan perfect, al beginnen steeds meer niet-locals dit geheime strand ook te ontdekken – wellicht doordat het nu ook op Google Maps staat aangegeven als ‘Secret Beach’. Maar ook door gewoon de grenzen van San Pedro op te zoeken, vind je al stukken strand waar je haast alleen bent. Aan de noordkant tref je een aantal grote, prachtige resorts en daartussen heb je de zee zo goed als voor jezelf. Al het strand op Ambergris Caye is publiek toegankelijk, dus ook de stranden die direct aan een hotel liggen.

Uiteindelijk is het hier ook gewoon niet de bedoeling dat je je al te druk maakt. Een heerlijke wandeling langs de waterkant valt ten zeerste aan te raden, zeker met het briesje. Maar wanneer je iets buiten het stadscentrum slentert zal het zeker kunnen voorkomen dat iemand je even een lift aanbiedt in zijn golfkarretje, want zo in die hete zon ga je natuurlijk niet al te ver lopen, lijkt hun idee. het motto ‘Go Slow’ van naburig eiland Caye Caulker is dan ook zeker naar Ambergris Caye komen overwaaien en beter kun je die wijze raad ook gewoon maar opvolgen. Strijk neer aan de waterkant en geniet van het gezellige straatleven dat zich voor je zal ontvouwen.

zon zee strand ambergis caye

 

Diep onder zee

Op een unieke locatie als de Cayes kun je natuurlijk niet alleen boven water blijven. Juist de onderwaterwereld is hier extreem uniek en het ontdekken waard. Voor duikers en snorkelaars zijn er ontelbare mogelijkheden om uitstapjes te boeken en materiaal te huren. Omdat Belize – zeer terecht – zeer zuinig is op haar natuurlijke schoonheid, moet je voor veel locaties een vergunning kopen om er te mogen snorkelen of duiken. Verhuurders en duikorganisaties zoals Amigos del Mar zullen al dat regelwerk gewoon voor je uit handen nemen en zorgen dat jij onbezorgd kunt genieten van het koraalrif!

Hoewel de Blue Hole de meest beroemde locatie is, zijn er vanuit Ambergris Caye ook een aantal andere prachtige plekken te vinden waar je aan je trekken kunt komen, zoals het Hol Chan Marine Reserve. Hier kun je onder begeleiding snorkelen of duiken, waarbij vooraf een uitgebreide uitleg wordt gegeven over hoe ervoor te zorgen dat de natuurlijke habitat van de dieren niet verstoord wordt door je aanwezigheid. De onderwaterwereld is hier werkelijk prachtig; pijlstaartroggen, haaien, sidderalen, ontelbare gekleurde vissen en bijzonder mooi koraal. Het is een waar genot om hier gewoon rond te dobberen en al dit moois aan je voorbij te zien trekken.

snorkelen haaien belize

 

Een andere hotspot voor snorkelaars is het zogenaamde Shark Ray Alley. Ooit was dit een plek waar vissersbootjes hun slechte vangst overboord gooiden en derhalve zijn de dieren gewend dat op het moment er een bootje aankomt, ze waarschijnlijk eten zullen krijgen. Dit wordt gedeeltelijk nog in stand gehouden doordat enkele organisaties de dieren blijven voeren terwijl anderen daarmee gestopt zijn. Feit blijft dat op deze ondiepe plek tientallen pijlstaartroggen en verpleegsterhaaien leven en dankzij het lichte bodemzand en het heldere water kun je die tot in detail bewonderen. Schrik niet als een verpleegsterhaai per ongeluk tegen je opbotst, ze zwemmen vervolgens onverstoord weer verder en doen zeker niemand kwaad!

Praktische gids voor Ambergris Caye

Een bezoek aan Ambergris Caye kun je invullen zoals je wilt: een week lekker luieren aan het idyllische strand of juist actief op zoek gaan naar de wonderen die deze unieke plek te bieden heeft. Het is handig je van tevoren te realiseren dat het prijsniveau op de Cayes wat hoger ligt dan op het vasteland, omdat veel zaken natuurlijk duur ingevlogen moeten worden. Desalniettemin kun je heerlijk eten, ook voor een leuke prijs, in de wat kleinere eettentjes net buiten het centrum, zoals bij Robin’s Kitchen.

Ambergris Caye is zowel per boot als met het vliegtuig te bereiken. TropicAir vliegt dagelijks meermaals op de Cayes en deze vluchten zijn ten zeerste aan te raden. Niet alleen brengen ze je voor een leuke prijs van A naar B, maar het is een attractie op zich om in een vierpersoons Cessna zo laag over het koraalrif te vliegen en je slaat zo absoluut twee vliegen in één klap.

tropic air belize vliegen vliegen over belize

In de stad zijn wat budget overnachtingsopties mogelijk, maar verreweg de meeste slaapplekken zijn onderdeel van een resort. Deze resorts zijn er dan wel weer in alle soorten en maten, van het praktische Banana Beach Resort tot het overweldigend luxe Victoria House; je zult er sowieso extreem hartelijk ontvangen worden.

Hoewel de Cayes slechts één kant van het zeer diverse Belize vormt, is het een plek die je gedurende je trip niet over kunt slaan. De heerlijke, relaxte vibe die heerst op het eiland maken het de perfecte plek om even bij te komen van een lange trip zonder dat je alleen maar aan het strand hoeft te liggen. Een perfecte combinatie van rust, cultuur en natuur dus en een geweldige start of afsluiter van je reis door dit prachtige, nog te onbekende, land!

stranden belize

 

Dit artikel is geschreven door Brigitte van Reishonger